E toaca Ta! A început să bată!
Foaie de suflet şi de cuget pentru tot creştinul
Toaca
Maică Matrona
 [video] "Ecumenismul e pentru că nu ne apărăm credinţa, iar dacă nu ne apărăm credinţa - ne pecetluiesc". Adunare generală. “Invazia microcipurilor în Moldova. Cum ne apărăm?” Prot. Anatolie CIBRIC: „În ultima vreme, pe unele forumuri au apărut comentarii provocatoare semnate cu numele meu” [video] Un filmuleţ despre CIPURI şi o întrebare: CIPURILE IMPLANTABILE actuale LE-AŢI ACCEPTA? PATRIARHUL KIRIL ÎI CONSIDERĂ PE CATOLICI ŞI PROTESTANŢI ERETICI. Detalii depsre întâlnirea delegaţiei Mitropoliei Moldovei cu arhiep. Teognost EREZIA STRÂNSĂ CU UŞA ÎŞI ARATĂ COLŢII. Primele informaţii despre întâlnirea delegaţiei Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove cu arhiepiscopul Teognost [video] Conferinţă de presă la tema reacţiei ierarhiei BORu la Scrisoarea Deschisă a Creştinilor Ortodocşi din Moldova Creştinii ortodocşi către reprezentaţii Ministerului Sănătăţii: „Nu vă credem!” [video] Un grup de ONG-uri cer modificarea legislaţiei privind vaccinarea copiilor Conferinţă şi protest spontan împotriva vaccinării obligatorii [video] Ieroschimonahul Rafail (Berestov) Aghioritul la întâlnirea de la Chişinău: „Întreaga Ortodoxie este într-un pericol nemaiauzit!” [video] STRIGĂTOR LA CER: 2006 - Pomenirea papei în catedrala patriarhală din Constantinopol [video] Cuvântarea Părintelui Anatolie (CIBRIC) despre prigoana începută ACUM în Rusia: "Vine valul cel mare!" [video] PS Iustinian (România): ”Slujitorii altarelor, să luăm ATITUDINE! Poporul intuiește ceva...” Scrisoarea deschisă a creştinilor ortodocşi din Moldova către Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii [ACTUALIZAT]  DRUMUL CRUCII în jurul Chişinăului [FOTO/VIDEO - actualizat, 17 iulie]  [IMPORTANT, VIDEO] Părintele Rafail (BERESTOV) de la Athos susţine Scrisoarea creştinilor ortodocşi din Moldova către Patriarhul Kiril  Stareţul Rafail (Berestov) de la Athos: "Nu se mai poate tăcea!" [foto] 23iunie. Moldova, binecuvântată de Dumnezeu!  [video] Părintele Arsenie (Papacioc): "Pentru adevăr trebuie să ştii să mori" Sf. Simeon Noul Teolog: Pogorârea în noi a Sfântului Duh - condiţia mântuirii  Mass-media (ne) moldovenească prigoneşte tot ce e creştinescArhiepiscopul Averchie (Tauşev): "Să fim adevăraţi creştini ortodocşi, nu modernişti" Cuv. Kukşa al Odesei: "Staţi în credinţa ortodoxă până la ultima suflare!" Pr. Dionisie Ignat: "Dacă au înşelat pe capii Bisericii, sigur... s-a terminat, e sfârşitul"  
românăрусский
Legături externe

rss


Scara spre Cer


Banerul nostru:

toaca_139


Numărul curent
TABORUL: candela nădejdii înaintea unui val de intuneric
Ştiri și Publicații
Toate ştirile şi publicaţiile>>

Publicăm un fragment dintr-un cuvânt - la Sărbătoarea Schimbării la Faţă - de o sensibilitate şi de o putere duhovnicească excepţională, aparţinând marelui stareţ al Putnei, părintele Iachint (Unciuleac), duhovnicul care a adormit întru Domnul în locul cel mai de dorit pentru un părinte adevărat, căzut la datorie pe "frontul" său de luptă: în scaunul spovedaniei. Un cuvânt în acelaşi timp revelator, trezitor, dar şi deosebit de dulce, de duios şi de mângâietor. Vi-l împărtăşim cu drag si bucurie, spre pătrunderea tainică în noimele vii ale acestui Praznic dumnezeiesc.

"Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit; pe Acesta să-l ascultaţi."(Matei 17, 5)


z_schimb_fata_400

Iubiţi credincioşi,

Ştiind Mântuitorul nostru că omul întotdeauna slăbeşte cu sufletul în vremea suferinţei, a voit ca mai înainte de patima Sa cea de bunăvoie să-Şi îmbărbăteze ucenicii, încredinţându-i, printr-o minune de taină că El este cu adevărat Mesia, Cel vestit de prooroci.

"O, adâncul bogăţiei şi al înţelepciunii şi al ştiinţei lui Dumnezeu!... Căci cine a cunoscut gândul Domnului sau cine s-a făcut lui sfetnic?" (Rom. 11, 33-34). A revărsat Domnul pe Tabor în inima ucenicilor Săi un strop de bucurie înaintea unui noian de suferinţe. A aprins în sufletele lor o candelă a nădejdii înaintea unui val de întuneric. Le-a îngăduit să guste cereasca lumină, pentru ca în vremea răstignirii să nu se îndoiască.

Nu te bucura deci, apostole Petre, mai înainte de a suferi şi de a ne vesti Evanghelia Mântuirii. De vei rămâne cu Domnul pe Tabor, atunci cine se va mântui, cine va învăţa, cine se va răstigni pentru noi? Cine va muri şi cine va învia pentru noi? Sau cine în locul tău mai cu îndrăzneală va învăţa, va suferi şi cu capul în jos se va răstigni? Cine va mărturisi pe Hristos înaintea cezarilor Romei?

Vino iarăşi la noi, Iisuse, nu-l asculta pe Petru! Coboară de pe Tabor şi vino în casele noastre, în sufletele noastre! Vino aici unde suferim şi ne trudim pentru pâine! Vino aici unde ne răstignim de oameni, de diavoli, de patimi! Şi dacă Petru nu vrea să coboare, Tu lasă-l pe munte şi vino la noi, în inimile noastre!

Învaţă-ne cum să ne mântuim, arată-ne cum să răbdăm. Deprinde-ne să ducem crucea vieţii. Învaţă-ne cum să ne răstignim. Vino şi suferă Tu pentru noi, răstigneşte-Te în locul nostru, gustă Tu înainte paharul morţii, arată-ne calea cea nouă a mântuirii prin suferinţă.

O, cum nu am dori să rămânem cu Petru pe muntele Tabor! Dar noi purtăm trupuri ce se sugrumă de boli, de pofte şi de patimi. În noi avem inimi aprinse de ură. Acasă ne aşteaptă copiii cerându-ne pâine...! mai departe>>

Norul de deasupra Taborului

z_tabor_img_1267_200

În ziua sărbătorii Schimbării la Faţă în fiecare an pe stil vechi, deasupra Taborului pe cer apare un nor, în amintirea minunii norului care a apărut în timpul Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos şi glasului Tatălui Ceresc auzit din nor: Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta să-L ascultaţi. Norul se lasă peste biserica ortodoxă de pe vârful muntelui, acoperind-o şi pe ea, şi pe credincioşi. Este uimitor că în această localitate vara în genere nu există nori. Coborârea norului se întâmplă doar de Schimbarea la Faţă ortodoxă.

O maică din mănăstirea Gornensk povestea că acum câţiva ani la Liturghia de dimineaţă în timpul sărbătorii Schimbării la Faţă pe muntele Tabor cântau două coruri. Deodată norul a apărut deasupra cântăreţilor. mai departe>>

De fiecare dintre noi depinde stoparea profanării Prohodului Maicii Domnului în Moldova

Nu lăsa Măicuţă să pierim pe cale…

Ani în şir în Moldova se săvârşeşte această fărădelege strigătoare la cer. În ziua ajunului Adormirii Maicii Domnului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în toată ţara se chefuieşte într-un mod nesăbuit, sfidându-se esenţa marii sărbători creştine. Aceasta se înfăptuieşte sub pretextul comemorării Zilei Republicii. Este pag_2_adorm_image002_200cunoscut însă, că atunci când s-a stabilit data sărbătoririi independenţei, preoţii şi alţi oameni de bună credinţă din Parlament s-au opus categoric, înţelegînd gravitatea acestui păcat.

Din 1991, indignarea creştinilor ortodocşi a crescut an de an şi s-a manifestat în diverse forme. În ultimul timp, la redacţia ziarului "Toaca" s-au adresat mai mulţi credincioşi. Astfel, s-a conturat ideea de a adresa o scrisoare deschisă Preşedintelui ţării în vederea soluţionării acestei probleme care nu mai poate fi amânată.
Fiecare creştin ortodox din Moldova poate semna un asemenea mesaj. Semnăturile se adună pentru a fi înmânate Preşedintelui ţării la redacţia ziarului "Toaca" pe adresa: or. Chişinău, str. Columna, nr.76.

Numai astfel, cu ajutorul Domnului şi al Maicii Domnului, ne vom apăra sfintele sărbători şi credinţa strămoşească.

Publicăm în continuare adresarea creştinilor ortodocşi ai parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din satul Hruşova, raionul Criuleni.

mai departe>>

Budapesta nu-i Sodoma

231421435_200

Sute de reprezentanţi ai extremei drepte au atacat cu pietre şi coctail Molotov parada homosexualilor care a fost organizată recent în Budapesta. Poliţia a fost nevoită să utilizeze tunurile de apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa tinerii naţionalişti. Au fost arestate 45 de persoane.

Contramanifestaţiile au fost organizate de două grupări de dreapta: “Mişcarea pentru o Ungarie Democrată” şi “Frontul Naţional Ungar”.

În timpul ciocnirilor violente au avut de suferit şi doi deputaţi europarlamentari din partea Partidului Socialist European care au venit să susţină marşul minorităţilor sexuale. mai departe>>

Credinţa noastră

Credinţa noastră este dreapta mărtu-risire a Părinţilor noştri. Cu ea, noi nădăjduim să ne înfăţişăm înaintea Domnului şi să primim iertarea păcatelor; iar fără de ea, nu ştiu ce fel de cuvioşie ne-ar putea izbăvi de chinul cel veşnic.

Sfântul Marcu Eugenicul, mitropolitul Efesului (1444), singurul apărător al Ortodoxiei la sinodul "unionist" de la Ferrara-Florenţa (1438-1439) mai departe>>

Rusia o văd Ortodoxă şi Monarhică

rafail berestovÎn aceste vremuri ale deşertăciunii, ale împuţinării generale a harului este deosebit de importantă posibilitatea de a discuta cu acei oameni care au dobândit darul rugăciunii lui Iisus, experienţa păstrării păcii sufleteşti. Aceasta pentru că cuvintele acestor nevoitori contemporani, ca şi viaţa lor - sunt un viu izvor ce nu permite stingerea credinţei, ci iară şi iară aprind în inimile noastre dragostea de Dumnezeu şi aproapele. Printre ei este şi pustnicul caucazian ieroschimonahul Rafail (Berestov).

- Părinte Rafail, dacă dintr-o anumită cauză se iscă tulburarea în inimă, în suflet, cum să luptăm cu ea?

- Dacă dintr-o cauză oarecare în inimă se iscă tulburarea, aceasta vorbeşte despre faptul că aici a lucrat diavolul, de aceea trebuie să ne ducem la duhovnic, mai departe>>

Cele trei trepte ale mâniei

parintele cleopa

Mânia ne biruieşte pe toţi! Vai de capul nostru! Dar să vorbim, după Sfântul Ioan Scărarul, care sunt treptele mâniei.

Mânia se împarte în trei feluri; este mânia numită pe greceste "holos", care înseamnă "repede", când omul se mânie repede şi tot repede îi trece. Asta nu-i mânie periculoasă. Este ceea ce spune Duhul Sfânt în Psaltire: Mâniaţi-vă şi nu greşiţi.
Aceasta-i mânia cea firească. A greşit o dată, a cerut iertare, se împacă. Inima omului este împărţită în trei părţi: partea mânioasă, partea raţională şi partea poftitoare. Această mânie este dumnezeiască, căci din fire este sădită în sufletul omului, să se mânie asupra păcatului. Sfântul Ioan Gură de Aur zice: "Mânia ta să nu fie asupra fratelui, ci asupra şarpelui prin care ai căzut". mai departe>>

“Omul duhovnicesc este în întregime durere”

Dacă văd că şi în corabia Bisericii intra puţină apă, că şi acolo au fost prinşi de duhul lumesc şi nu există Duhul Sfânt, atunci oamenii se deznădăjduiesc, pentru că nu mai au de ce să se alipească. Lumea suferă, se pierde şi, din păcate, toţi oamenii sunt nevoiţi să trăiască în acest iad al lumii. Cei mai mulţi simt o mare părăsire, o nepăsare - mai ales acum - din toate părţile. Nu au de ce să se ţină. Se împlineşte zicala: "Cel ce se îneacă se agaţă şi de un pai".

Suferinţele lumii sunt fără sfârşit. În fiecare zi inima mi se toacă. Câtă nefericire există în lume! Când pe cineva îl doare şi se interesează de ceilalţi şi nu de sine, atunci el vede întreaga lume ca la radiografie, cu raze duhovniceşti... mai departe>>

O armă distructivă a satanei

Armă psihologică a satanei pentru întinarea minţii, inimii, trupului şi a întregii fîinţe umane este pornografia. Acest păcat a luat proporţii în ultimii ani, cum nu a fost de când este omenirea. Imaginaţia are cea mai mare putere de penetrare asupra fiinţei umane. O imagine, o fotografie când o vezi ţi se întipăreşte în minte şi poate să ne-o reamintească diavolul şi peste zeci de ani de zile. Când priveşti mai ales la o fotografie pornografică sau la un film pornografic este cel mai nociv lucru pe care-l poţi face. Mai ales acei tineri care se spurcă cu acele imagini, foarte greu şi le vor putea alunga din minte sau poate chiar toată viaţa vor fi obsedaţi. mai departe>>

Tradiţionalul Drum al Crucii şi al Pocăinţei

dr_cr_1216381434_copy_413

Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, pe 18-19 iulie curent, s-a săvârşit tradiţionalul drum al crucii şi al pocăinţei în jurul capitalei ţării (ediţia a VI-a). Starea de nevoinţă (uneori uluitoare, ca în cazul bătrânului în scaun cu rotile, a mamelor şi bunicelor cu copii) şi de rugăciune în care s-au aflat creştinii a fost una deosebită, cu nimic mai slabă decât în alte dăţi. Poate chiar mai hotărâtă şi îndrăzneaţă, în contextul pan-apostaziei de care este cuprinsă Biserica ca instituţie pământească, în contextul intensificării atacurilor înaintemergătorilor lui Antihrist contra turmei lui Hristos.

Mărturia unei tinere de 18 ani, participantă la acest Drum al Crucii: Părerea mea despre acest Drum al Crucii este cu adevărat măreaţă. Când vezi că credincioşii vor să facă paşi concreţi care duc spre pocăinţă - ţi se umple sufletul de o linişte sufletească care se păstrează pe tot parcursul Drumului. Sunt clipe care trebuiesc trăite, căci altfel nimeni nu poate simţi Harul Duhului Sfânt care se revarsă peste toţi cei adunaţi în numele lui Hristos.

Mărturia unei bătrâne de 68 de ani: Am venit la Drumul Crucii fiindcă am avut dorinţă de Domnul. Aştept de la acest Drum linişte sufltească, iertare de păcate. Am aflat de acest Drum al Crucii de la preoţii de la biserică. Ne-au spus de pe amvon, la predică. Şi noi deja ştim că în fiece an se săvârşeşte acest Drum al Crucii, cam în aceeaşi perioadă. Vin creştini de peste tot: şi de la ţară, şi de la mănăstiri. mai departe>>

Sfinţirea locului pentru Biserica Fericita Maică Matrona

1216978884_200

Pe 24 iulie, un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove,  a săvârşit sfinţirea locului (terenului) pe care se va înălţa o biserică cu două hramuri: Fericita Maică Matrona şi Icoana Maicii Domnului de la Poceaev. Terenul se află în sectorul Buiucani, în parcul de pe str. Calea  Ieşilor. Existenţa unei biserici funcţionale în această zonă este una de reală nevoie pentru locuitorii din preajmă, întrucît pe o rază destul de mare nu se găseşte nici o biserică drept-măritoare. Necesitatea construirii unui locaş sfînt creşte considerabil şi din cauza intensificării activităţii sectare (în această zonă, la cîteva sute de metri, fiind amplasată o “casă de rugăciune” uriaşă a ereticilor baptişti).

Să ne rugăm Domnului să chivernisească după Pronia Sa lucrarea cea bună, întru răspîndirea şi întărirea credinţei ortodoxe pe acest plai! mai departe>>

De ce vom fi osândiţi pentru semn?

pag_6_coduri_gal_4870_200_200Într-un articol putem citi: "Nici un semn nu ne va duce în iad, decât lepădarea de Hristos şi lipsa de iubire. Fără voia noastră liberă, nici un semn (pecete) nu va acţiona asupra noastră nici spre mântuire, dar nici spre osândă". De asemenea. şi alţii ne-au pus întrebarea: "De ce, dacă vom avea un număr de cod pe mână, vom fi pedepsiţi şi trimişi în iad?"

Îi întrebăm şi noi pe cei care spun că doar lepădarea de Hristos aduce după sine osânda: dacă Domnul nostru Hristos n-ar fi spus că: "De cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui" (Matei 10, 33), ci ar fi zis: "Chiar de vă veţi lepăda de Mine în faţa oamenilor, nu contează, ajunge ca înlăuntrul vostru să nu vă lepădaţi, căci Eu oricum tot vă voi duce în rai", atunci ar mai fi fost lepădarea un act care să aducă osândirea? Firesc, ne veţi răspunde: Nu, deoarece atunci n-ar mai fi fost legiuit acest lucru de către Legiuitor. Acelaşi lucru se pare că-l spune şi Apostolul Pavel: "Căci fără lege, păcatul era mort" (Romani 7, 8) şi "unde nu este lege, nu este nici călcare de lege" (Romani 4, 15) şi, de asemenea: "prin Lege vine cunoştinţa păcatului" (Romani 3, 20) (cunoaştem păcatul şi devenim conştienţi de el numai după ce e dată legea împotriva lui). mai departe>>

Să apărăm copiii!

Ucrainenii cer jumătate de milion de euro pentru fiecare copil vaccinat

z_vaccine_5198_3_200

Locuitorii oraşului Kramatorsk (Ucraina) au înaintat un demers la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu cererea examinării scandalului vaccinurilor şi plăţii compensaţiilor în valoare de jumătate de milion de euro pentru fiecare „copil vaccinat ilegal", relatează ziarul „Gazeta 24". Cererea a fost semnată de părinţii care consideră că vaccinul de rujeolă şi rubeolă le-a dăunat copiilor lor.

Astfel, în cadrul campaniei de vaccinare împotriva rujeolei şi rubeolei în Ucraina a decedat un adolescent de 17 ani din Kramatorsk. În urma vaccinării s-au adresat în instituţiile medicale peste 90 de oameni (copii şi adolescenţi) cu acuze de înrăutăţire a sănătăţii după administrarea vaccinului. Vaccinarea a fost stopată, medicul-şef al ţării Nicolae Prodanciuk a fost demis şi se află sub anchetă penală, s-a creat o comisie de cercetare a incidentului. (medportal.ru/mednovosti/news)

Vaccinul suspectat că ar provoca autism

Vaccinul suspectat de cercetătorii englezi că ar provoca autism (trivaccinul ROR - împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) a ajuns în cantităţi mici în România, numai din donaţii, el nefiind inclus în programul naţional de imunizări. Pentru imunizarea împotriva rujeolei, se utilizează prin programul naţional un vaccin monovalent, iar în cazul rubeolei, se pregăteşte un program de vaccinare a fetelor de 12-13 ani.

Din ce în ce mai mulţi părinţi britanici refuză să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei, din cauza mai departe>>

“Arma telepatică” a Pentagonului

z_arma_1215531780_200Ministerul american al Apărării s-a angajat în finanţarea unui nou tip de armă, care poate influenţa creierul uman cu ajutorul microundelor. Arma "telepatică" neletală este capabilă să inducă stări de frică şi spaimă sau un fundal de sunete în subconştient. Arma ar putea ajunge pe rafturile magazinelor la fel de uşor cum va ajunge pe câmpurile de luptă.

În elaborarea "armei telepatice radiante" este implicată corporaţia Sierra Nevada, în cadrul programului MEDUSA (Mob Excess Deterrent Using Silent Audio). mai departe>>

Alimente iradiate

De ce fructele importate mereu arată atât de proaspete?

Răspunsul ni-l oferă Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetări Alimentare, care ne avertizează că fructele şi legumele din import sunt iradiate cu raze gamma (mai puternice decât razele X) şi ne pot declanşa boli mortale, inclusiv cancerul. Iradierea alimentelor cu raze gamma modifică structura chimică şi generează radicali liberi responsabili de apariţia cancerului.

  mai departe>>

Doamne, miluieşte...

Cânta-voi Dumnezeului meu, până ce voi fi

Doamne, Tu eşti primul şi unicul viu Cuvânt, pe care aş vrea să-L am pe buze şi-n inimă pururea.

Om muritor, pătimaş humă şi condiţie umilă sunt, dar vreau să ridic chipul ce mi l-ai dat la asemănarea Ta.

Am păcătuit, căzând din dragostea Ta, repetând istoria lui Adam, dar mă regăsesc în Fiul Risipitor şi Te rog, primeşte-mă şi pe mine ca şi pe acela, căci am greşit la cer şi înaintea Ta.

Maica lui Dumnezeu, Preasfânta Fecioară Maria, îmi este singura nădejde, prin sfintele rugăciuni ale căreia cred că voi ajunge la limanul odihnitor şi neînviforat al mântuirii.

Noul Testament doresc să fie cartea de căpătâi a vieţii mele şi legea inimii mele: Iubire şi Iertare.

Edenul făgăduit aleşilor şi plăcuţilor Tăi este ţinta mea şi dorul meu de comuniune cu Tine.

Mânecă sufletul meu spre Tine, Doamne, trăgând şi trupul amorţit cu sine.

Inima mea aş vrea Ţie locaş duhovnicesc să Ţi-o fac pentru veşnicie.

Limba mea, organ de cântări şi de laude, pururea pe Tine să Te slăvească.

Umbra aripilor Tale, Duhule Mângâietor, este scutul, acoperământul şi nădejdea mea nestrămutată.

Iubire eşti, Doamne, şi Te rog fă iubirea Ta lucrătoare în mine, ca să iubesc cu iubirea Ta şi pe aproapele meu.

Este încă timp de pocăinţă, îmi adie şoapta îngerului păzitor, deci, dă-mi putere şi jertfire de sine, şi lacrimi, Doamne.

Şarpele care a amăgit-o pe Eva în Rai, pururea mă ispiteşte şi pe mine.

Totul fără Tine e lipsit de sens, fără Tine nu pot face nimic bun.

Emanuel, cu mine fii, precum Ţi-e numele şi Te voi slăvi în veci.

Valentina CÂRLAN


mai departe>>

CITATUL EDIŢIEI

În ce constã superioritatea nemărginită a Bisericii noastre Ortodoxe?

Biserica Ortodoxã întrece toate "bisericile" ne-ortodoxe, în primul rând prin adevărul său, prin ortodoxismul său păstrat şi cucerit cu sângele Apostolilor, Ierarhilor, Mucenicilor, Cuvioşilor si al tuturor Sfinţilor. În al doilea rând, prin aceea că în modul cel mai sigur conduce spre mântuire pe cea mai netedă cale; că în mod sigur curăţeşte şi sfinţeşte, primeneşte prin mijlocirea ierarhiei, a sfintelor slujbe şi a posturilor; în al treilea rînd, în modul cel mai reuşit învaţă cum să fim pe placul lui Dumnezeu şi să ne mântuim sufletele; ne îndrumă spre pocăinţă, îndreptare, rugăciune, preamărire, proslăvire. Unde mai găsim astfel de rugăciuni, imnuri de slavă, de recunoştinţă şi implorare, o slujbă bisericească atât de minunată, ca în Biserica Ortodoxă? Nicăieri.

(Sf. Ioan din Kronştadt) mai departe>>